Zbirka rešenja za igru gradova i sela
blog

Koji je najveći grad na svetu?

Najveći grad na svetu može da se definiše po dosta različitih parametara. Tako npr. imaćemo različite gradove ako merimo grad po broju stanovnika u samom gradu, broju stanovnika u celoj urbanoj površini grada, ili najveći grad po površini koju je zauzeo.

U ovom članku navešćemo najveće gradove u svim ovim kategorijama…

Najveći grad po broju stanovnika (metro region)

Najveći grad po broju stanovnika (metropola) je Tokio. Broji 37 977 000 stanovnika i glavni je grad Japana, te politički i ekonomski centar države. Nalazi se na ostrvu Honšu i izlazi na Pacifik. Bio je domaćin letnih olimpijskih igara 1964, a trebao je biti domaćin i letnjih olimpijskih igara 2020. Sama administrativna teritorija grada broji  13 515 000 stanovnika.

Tokio. Foto: MorioCC BY SA 3.0

Najveći grad po broju stanovnika (administrativno)

Najveći grad po broju stanovnika (administrativno) je kineski Čungking. Ima 30 165 000 stanovnika i nalazi se u centralnoj Kini.

Čongking. Foto: JuukeihcCC BY SA 3.0

Najveći grad po površini

Najveći grad po površini koju zauzima cijela opština, ne i samo naselje je Sitka. Površina mu je 12 000 kilometara kvadratnih što je recimo petina Bosne i Hercegovine. Nalazi se na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama. Ima samo 8880 stanovnika i po toj veličini spada u najmanje gradove po broju stanovnika

Sitka. Foto: GillfotoCC BY SA 4.0